Tantárgyi fejlesztés támogatása biológia, természetismeret tantárgyból foglalkozás

A foglalkozások célja:   A tanulók érdeklődésének felkeltése a természettudományok, azon belül a biológia iránt. Nyitott szemmel járjanak a világban, felismerjék a körülöttük zajló természeti jelenségeket. Érzékennyé váljanak a környezetvédelmi problémákra. Keressék a helyes cselekvési formákat a Föld megóvása érdekében.

Feladata: a kompetenciaterületek fejlesztése. Önálló tanulás képességének kialakítása. Tantárgyi tudás bővítése. Nyitottság, kooperatív munkára való képesség kialakítása. Tolerancia erősítése.

Foglalkozásainkat szerdán délután tartjuk, legtöbbször a biológia tanteremben, hiszen itt vannak a kísérleti eszközök és a számítógépek, az internet is itt érhető el, de nagyon gyakran megyünk ki a terepre gyalogosan vagy kerékpárral.

Megismerkedtünk a megfigyelés és kísérletezés eszközeivel, szabályaival. A kísérletek rögzítését (leírásának módját) is megtanultuk.

Ezután már a terepen begyűjtött anyagokat is meg tudtuk vizsgálni a szaktanteremben, a látottakat értelmeztük és következtetéseket vontunk le.

A közös munka mindig vidám, jó hangulatban zajlik, természetesen a megfelelő munkafegyelemmel társítva.

c1.jpgc2.jpg

Kísérlet: C-vitamin kimutatása, vitamintartalom vizsgálata

viz.jpg

Víz vizsgálata terepen