Közös úton közös jövőnkért 2.

2019\03\30

Generációk közötti együttműködés

A foglalkozásainkon mindig nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyerekek minél többet beszélgessenek. Hosszú évek tapasztalata sajnos az, hogy egyre kevésbé szeretnek megnyilvánulni szóban és egyre nehezebben fejezik ki magukat. A családok is rohanó életüket élik, így ott is kevesebb idő jut beszélgetésekre. A foglalkozásokat ezért úgy építjük fel, hogy szóbeli mesélés, beszélgetés, vita, megbeszélés, érvelés stb legyen a meghatározó. Régen családokban a generációk együttélése lehetővé tette otthon mindezt. Be kell azonban segíteni a családoknak a gyerekek megfelelő fejlődésének érdekében. Szerencsére, bár néha kissé bátortalanul, de pozitívan állnak hozzá mindehhez a gyerekek. Nagyon érdekes és tanulságos beszélgetések alakulnak ki a foglalkozások előrehaladtával.

Foglalkozunk azzal is, hogy a későbbiekben egy felvételi elbeszélgetésen, akár iskolain, akár munkahelyin hogyan kell viselkedni, hogyan lehet határozottan, magabiztosan beszélgetést folytatni.

g5.jpg

„Senki nem születik magányosnak.” Vitaindító mondattal kezdtünk két foglalkozást is márciusban.

Az emberek magukban pontosan tudják, mit kellene csinálniuk, hol hibáznak, mi a vétkük, sőt még azt is, mi a megoldás a társas kapcsolatokban.

Felnőttek élethelyzetének bemutatásával cseréltünk gondolatokat ebben a témakörben.

2019\03\30

Generációk közötti együttműködés

Márciusban is tartottunk családóra-foglalkozást. Voltak gyerekek, akik panaszkodtak a szüleikre, hogy nem engedik el őket addig, míg ők szeretnék, nem bíznak meg bennük eléggé. Nem értették, miért kell például időben otthon lenniük. Szituációs játékokkal, drámapedagógiai fogásokkal próbáljuk érzékenyíteni őket, rávilágítani arra, hogy a szülő még ha néha szigorúnak tűnik is, nem rosszat akar. Persze a korkülönbség és érettségbeli különbséget miatti súrlódásokat, konfliktusokat is meg kell tanulni kezelni.
Kis csoportban megkérdeztük tőlük, nem gondolják-e, hogy szüleik azért féltik őket, mert fiatalon ők is csináltak néhány butaságot, és nem szeretnék, hogy gyermekeik is hibázzanak, bajba sodródjanak. Egyébként ma már sokkal veszélyesebb helyzetekbe lehet keveredni, mint régebben. Itt kapcsolódunk a többi foglalkozáshoz is, hiszen óhatatlanul szóba kerül a dohányzás, ital-, netalán drogfogyasztás kérdése is.
A diákok azt hiányolták sok esetben, hogy akkor ezt miért nem mondják el nekik a szüleik őszintén....

g4.jpg

2019\03\17

Gödöllői kirándulás

Az EFOP-3.1.8-17 számú „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” című nyertes pályázatunk keretében Gödöllőre kirándultunk 2019.03.14-én.

Reggel 8 órakor indult lelkes csapatunk. 10 órára érkeztünk a Grassalkovich-kastély parkjába, ahol egy kis pihenő után felfedező útra indultunk. A kastélyban egy lelkes idegenvezető kalauzolt végig bennünket a termeken, szobákon és mind a berendezési tárgyakról, mind a történelmi személyekről, a kastély tulajdonosairól sok érdekességet tudhattunk meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, egy élő történelemórán vehettek részt.

Ezután gyalogtúrát tettünk a máriabesnyői kegyhelyhez. A túra során kellemesen elfáradva értünk a kápolnához, majd ennek megtekintése után közös játék következett a kápolna melletti parkban. 15 órakor indultunk vissza Jászkisérre.

Fáradtan, de élményekkel gazdagodva, vidáman tértünk haza Jászkisérre 17. órakor.

kep3.jpg

kep1.jpg

kep2.jpg

süti beállítások módosítása