Közös úton közös jövőnkért 2.

2019\07\31

Balatonlelle - Balatoni tábor

Az EFOP-3.1.8-17 számú „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” című nyertes pályázatunk keretében iskolánk tanulói a sümegi testvériskolánk, a Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola tanulóival felejthetetlen hetet töltöttek július 22-26-ig Balatonlellén.

A gyermekek nagy várakozással indultak táborozni, örültek a viszontlátásnak. A hosszú autóbuszút végeztével a gyerekek elfoglalták szálláshelyüket.

A tábor vezetője a megérkezést követően köszöntötte a nyaralókat, valamit a fontosabb információkat elmondta, a szabályokat ismertette. A kísérők a gyermekek elégedettségére sok programot szerveztek, többek között ki-mit tudot, discót, különböző sport bajnokságot. Ne feledkezzünk meg persze a Balatonról, az szerencsés nyárias időjárás lehetőséget adott  minden nap a strandolásra. A gyermekek számára alkalom adódott új barátok szerzésére, új kapcsolatok létesítésére, mivel mind jászkiséri, mind a sümegi gyermekek egyszerre vehettek részt a nyaraláson.

Már nagy izgalommal várják a szeptemberi  találkozást.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

2019\07\02

Egészséges életmód fontossága

A hónap témája az elsősegélynyújtás volt. A foglalkozások között szerepelt oktató film vetítés, illetve kiselőadások, amire a megadott téma alapján a diákok készültek fel. Fontosnak tartottam, hogy néhány gyakorlati feladatot is végezzenek a úgy mint: stabil oldalfekvés, befúvásos lélegeztetés , kompresszió, vérzéscsillapítás. A gyerekek már szerencsére találkozhattak ilyen témában előadásokkal, hiszen az Országos Mentőszolgálattal való jó kapcsolatunknak köszönhetően láthattak már ilyen előadás, kipróbálhattak már néhány elsősegélynyújtó praktikát. Azonban volt olyan tanuló is, aki még nem vett részt ilyeneken, ezért számára különösen, de a többieknek is hasznos és érdekes volt mindez. Minden tanuló motiváltan és fegyelmezetten végezte a munkát a foglalkozások alatt. Felmerült az a gondolat, hogy jó volna, ha az elsősegélynyújtást egyéb egész éves szakköri formában is folytathatnánk. A későbbiekben a jogosítvány megszerzéséhez is hasznos lehetne, de a hétköznapi életben is hasznos ismeretekre tehetnének szert a gyerekek.

img_2348.JPG

img_2349.JPG

img_2351.JPG

img_2354.JPG

img_2355.JPG

2019\07\01

Honismeret szakkör

Továbbra is nagy az érdeklődés a régi tárgyak, régi szokások iránt. A családokban egyre kevésbé ápolják a hagyományokat, néhányat ugyan ismernek a gyerekek, de elég sokkal már nem találkozhatnak a hétköznapokban. Több hagyomány akár újra folytatható lenne, néhány azonban jókora derültséget okozott a foglalkozásokon. A  mindennapi élet, a munkavégzés változásával a tárgyak felismerése is egyre kevésbé megy. A Tájház meglátogatásával sok-sok régi tárgyat megismerhettek. Elcsodálkoztak időnként azon, hogy milyen egyszerű eszközökkel, de azt is felismerték, hogy mennyi erő kellett a régi embereknek a munkájuk elvégzéséhez.
A foglalkozásaink másik része a Világtalálkozóra készüléssel telt. Utánanéztünk a történetének, kikerestük melyik évben hol volt ez a szép esemény, képeket, videókat néztünk és kapcsoltunk hozzá játékos feladatokat is. Készítettünk egy néhány emléktárgyat is és segítettünk a készülődésben.

img_20190614_095311_2.jpg

img_20190614_100049_3.jpg

img_20190614_100053_2.jpg

2019\07\01

Angol nyelvi kezdő, haladó szakkör

A tavaszi hónapok vége felé, közeledve a nyári hónapokhoz a tanulók szép számmal érkeznek a foglalkozásokra.

A májusi hónapban a haladó csoporttal a tematika mellett betekintettünk a tavalyi év kompetenciamérési feladatsorra, melyeket kisebb-nagyobb nehézségekkel, ám egymás megsegítve szépen megoldottak. A hallott szöveg értése talán egy picivel könnyebbnek bizonyult, mint az olvasott szövegértés. A nyelvtani szabályok, melyek nagy nehézségeket okoztak a megértés és az elsajátítás során. A segédigék jelen és múltbéli alakjai, képességet, kötelességet kifejező segédigék jelen és múltbéli alakjai és más számos nyelvtani szabályok. 

A kezdő csoportnál is jelen voltak nyelvtani szabályok, melyek itt is nagy nehézségeket okozott a megértés és az elsajátítás során. Ilyenek, mint például segédigék, képességet, kötelességet kifejező segédigék és más számos nyelvtani szabályok. Talán a melléknevek nem okoztak olyan nagy fejtörést.

A tematikát tekintve ismét sokat dolgoztunk csoportos illetve differenciált munkaformákban. Sok páros és csoportos körülményt alkalmaztunk. Fejlesztettem a gyerekek beszédkészségét, szóbeli kifejezőkészségét és kommunikációs készségét valamint az előadásmódjukat és a szerepjátékban való elhelyezkedésüket, a hallott szövegértést és íráskészséget. 

Egyéni- illetve frontális munkáknál a szóbeli közléseknél sokszor le is írtuk a tanulókkal a hasznos és szükséges kifejezéseket, mellyel a gyerekek íráskészségét fejlesztettem. A foglalkozásokat most is játékokkal zártuk, ami kapcsolódott a foglalkozás anyagához.

angol_jun1.jpg

angol_jun2.jpg

2019\07\01

Német nyelvi kezdő

Az elmúlt hónapokban (május, június, július) a tanulók nyelvtani ismereteit igyekeztem bővíteni különböző feladatlapok és szituációs játékok segítségével. A hallás utáni értést ebben az időszakban is kiemelt feladatnak tartottam. Ezekkel a gyakorlatokkal egyúttal a 6. osztályos kompetencia mérésére is készültünk.

20190520_150220.jpg

20190527_145813.jpg

 

süti beállítások módosítása