Német haladó nyelvi szakkör

A szakkör fő célja a német nyelvi tanítási órákon elsajátított tananyag új, életszerű környezetben és oldottabb hangulatban való alkalmazása, a motiváció fenntartása, és a gyermekek sikerhez juttatása. További céljaink: a tanulók ország- és népismereti tudásának bővítése, európai uniós ismereteik gyarapítása és a sok egyéb forrásból szerzett nyelvi kompetenciáik integrálása. Sok halmozottan hátrányos helyzetű tanuló van a csoportban,akik szívesen járnak a foglalkozásokra.

 A foglalkozásokon jobban tudunk alkalmazkodni a diákok ismereteihez, érdeklődéséhez és nyelvi szintjéhez. Ezáltal a tanulóközpontú módszerek alkalmazása kiemelt szerepet kap. Nagyon számítunk a gyerekek kreativitására vagy a többi meglévő kompetencia területükre. A foglalkozásokon a kooperatív munka során egymástól is sokat tanulhatnak. A csoportmunka, a differenciált feladatok, a pármunka és a többi kooperatív tanulási módszer valamint a projektmunka kiválóan alkalmas a nyelvi szakkör foglalkozásainak kivitelezésére. A tanítási óráktól eltérő környezetben elért sikerélmény többszörösen hatékonnyá teheti a nyelvtanulást.  Ruhadarabok, divat témakörben szívesen fejlesztették a tanulók a szókincsüket. Az egészséges életmód, valamint a betegség témakörben szituációs játékokban alkalmazták az elsajátított kifejezéseket. Nagy sikert aratott az egészséges étkezés témakör, mert csoportmunkában nem csak plakátot, hanem gyümölcssalátát is készítettek a tanulók, amit jóízűen elfogyasztottak.

Az idegen nyelvi kompetencia területének általános fejlődése a legfontosabb várható eredmény. Konkrétan a beszédértés, beszédkészség, a hallott és olvasott szövegértés illetve az íráskészség javulása a leglátványosabb eredmény. Azonban ezeken túlmenően az általános nyelvi kultúra, viselkedés, kommunikációs készség, illetve az empátia fejlődése várható. Az együttműködési készség és szándék kialakítása és fejlesztése, ennek gyakorlatban történő tudatosítása szintén jelentős eredménye a szakköri foglalkozásnak.

nemeth-aug2_2.jpg

nemeth-aug4.jpg

 

nemeth-aug3.jpg

nemeth-aug1_2.jpg