Közös úton közös jövőnkért 2.

A pályázatunk címe: „Közös úton közös jövőnkért 2.” - kompetenciaalapú programsorozat az elfogadás és nemzettudat formálás jegyében

A 2. szám nem véletlenül került a címbe, hanem azt jelzi, hogy a TÁMOP-3.3.14.A-12/1 konstrukció keretében  a két iskola: a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola és a sümegi  Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola testvériskolává vált.

Mivel a két település már több mint egy évtizede ápol  jó kapcsolatokat, az akkori pályázat adta a lehetőséget, hogy tanulóink közelebbi kapcsolatba kerüljenek egymással.

Sajnos igen nagy a távolság a két település között, ezért a pályázat lezárása után nagyon nehezen tudtuk „összehozni” a személyes találkozásokat. Ezért is, külön örömmel fogadtuk a jelen pályázati lehetőséget.

A pályázatban való részvétel során olyan élethelyzeteket, szokásrendet, társadalmi normákat ismerhetnek meg tanulóink, ami elengedhetetlen a társadalomba való majdani eredményes beilleszkedés érdekében.

A projekt teljes időszaka alatt nyelvi szakkör valósul meg szakkörönként 12/13 bevont tanulóval. 

  1. Angol kezdő nyelvi szakkör,
  2. Angol haladó nyelvi szakkör,
  3. Német nyelvi kezdő szakkör,
  4. Német nyelvi haladó szakkör.

A generációk közötti együttműködések c. foglalkozás valósul meg a projekt teljes időszakában.

Az egészséges életmód fontossága c. foglalkozás valósul meg a projekt teljes időszakában.

A két tématerülethez kapcsolódóan témánként előadássorozat valósul meg, mely 3 - 3 részből áll. Az előadásokat részben a megvalósító nevelők, részben meghívott témaspecifikus szakemberek tartják.

Tantárgyi fejlesztés támogatása valósul meg a projektben résztvevő tanulók részére a választott tématerületekhez kapcsolódóan.

Biológia, természetismeret tantárgyból illetve Történelem, honismeret tantárgyból.

Tanórán kívüli vagy egész napos iskolán kívüli tanulmányi, kulturális és szabadidős programok valósulnak meg (10 alkalom/év) a projektidőszakban 20 alkalommal. Ebből 8 alkalommal Jászkiséren 12 alkalommal vidéken történik a megvalósítás.

A két intézmény tanulói 6 alkalommal találkoznak személyesen. Ebből két találkozás Jászkiséren, kettő Sümegen valósul meg 3 – 3 nap időtartamban.

2 alkalommal közös nyári táborozáson találkoznak a gyerekek a Balatonlellén. A találkozások részletes ismertetését a Szakmai terv tartalmazza.