Közös úton közös jövőnkért 2.

2018\10\25

Hírek a történelem szakkör életéből

A szakkör tagjai továbbra is nagy lelkesedéssel látogatják a foglalkozásokat.

 Nem lehet szakkör interaktív feladatok nélkül: a legnagyobb kedvenc a Learningapps. Legyen bármi a foglalkozás témája, ez nem maradhat ki.

 Októberben a szakkör előre eltervezett menetrendjétől kicsit eltértünk, hiszen számos program nyújtott lehetőséget az ismeretek bővítésére. Részt vettünk a „Templomok éjszakája” elnevezésű rendezvényen, melynek keretében a helyi református templomba látogattunk el.

 Elvállaltuk egy első világháborús hősi halott sírjának gondozását. Ennek apropóján megismerkedtünk városunk első világháborús emlékművének történetével.

Bekapcsolódtunk a hagyományos iskolai Tökfaragó napba, ismereteket szereztünk a tökfaragás népi hagyományairól.

981409_577107275665482_858337217_o.jpg

dscn2104m.jpg

interaktiv.jpg

dscn2102.JPG

2018\10\25

Angol nyelvi haladó szakkör

A szeptember és október hónapban főleg a szóbeli kifejezőképességet, a társadalmi érintkezéshez szükséges kommunikációs szándékokat, a személyes beállítódás és vélemény kifejezésére szolgáló kommunikációs szándékokat, információcseréhez kapcsolódó kommunikációs szándékokat, a partner cselekvését befolyásoló kommunikációs szándékokat és az interakcióban jellemző kommunikációs szándékokat fejlesztettem.

A szakköri tevékenységeket szituációs játékokra építettük fel, amit a gyerekek nagyon élveztek. A nyelvi tudáson kívül így több kompetenciát is fejleszteni tudtunk: kommunikációs, szociális de matematikai kompetenciát is.

 Lehetőség volt a szakkörön a saját érdeklődési területeikről a hobbiról, a kedvenc elfoglaltságokról beszélni, így egy sokkal közvetlenebb megismerés jöhetett létre, mint amennyi egy tanórán megtörténhet. A tanulók különböző osztályokból kerülnek ki, így az osztályok közötti kapcsolatok erősítését is fejleszteni tudjuk.

ah01.jpg

ah02.jpg

2018\10\25

Angol nyelvi kezdő szakkör

A gyerekek nagyon szeretik a szakkört és nagy lelkesedéssel végzik el a rájuk bízott feladatokat.

A szeptember és október hónapban ebben a csoportban is – persze a képességükhöz megfelelően mérten - a szóbeli kifejezőképességet, a társadalmi érintkezéshez szükséges kommunikációs szándékokat, a személyes beállítódás és vélemény kifejezésére szolgáló kommunikációs szándékokat, információcseréhez kapcsolódó kommunikációs szándékokat, a partner cselekvését befolyásoló kommunikációs szándékokat és az interakcióban jellemző kommunikációs szándékokat fejlesztettem. A szakköri tevékenységeket szituációs játékokra építettük fel, amit a gyerekek nagyon élveztek. A nyelvi tudáson kívül így több kompetenciát is fejleszteni tudtunk: kommunikációs, szociális de matematikai kompetenciát is.

 Lehetőség volt a szakkörön a saját érdeklődési területeikről a hobbiról, a kedvenc elfoglaltságokról beszélni, így egy sokkal közvetlenebb megismerés jöhetett létre, mint amennyi egy tanórán megtörténhet. A tanulók különböző osztályokból kerülnek ki, így az osztályok közötti kapcsolatok erősítését is fejleszteni tudjuk.ak01.jpg

ak02.jpg

 

2018\10\20

Német nyelvi kezdő

A gyerekek szeretnek a német nyelvi kezdő szakkörre járni. Játékosan, rajzokkal szemléltetve dolgozunk fel egy-egy témát, így volt ez az állatok esetében is. Jelenleg a sport témakörnél tartunk, szívesen beszélnek kedvenc időtöltésükről. Egyénileg, párban és csoportmunkában dolgozzuk fel ezt a témát. A módbeli segédigék ragozása, illetve mondatbeli alkalmazása nem könnyű, de sok gyakorlással kivitelezhető.

Érdekesnek tűnhet a német nyelv tanításának összekapcsolása egy más tevékenységi formával, a rajzzal, énekkel, mozgással. A rajznak az a célja, hogy mindent, amit tanulunk, le is rajzolunk, mondókákat, dalokat, verseket, játékokat. A füzetben lévő figurákról és kis rajzokról a gyereknek otthon biztos eszébe fog jutni néhány szó, és törekedni fog arra, hogy felidézze az egészet, illetve várni fogja a következő foglalkozást, hogy újra hallja az elfelejtett sorokat. Ezekkel a játékos tevékenységekkel tulajdonképpen az a célom, hogy a gyerekek gátlásaiktól megszabadulva szokjanak hozzá a folyamatos beszédhez anélkül, hogy az apróbb hibák javítgatásával állandóan félbe kellene őket szakítani.

20181001_150553.jpg

20180905_133711.jpg

20181001_150633.jpg

20180905_133702.jpg

2018\10\15

Tantárgyi fejlesztés támogatása biológia, természetismeret tantárgyból 

A szakköri foglalkozások folytatódnak. Zajlanak az érdekesebbnél érdekesebb kísérletek, már megismerkedtünk a kísérleti eszközökkel, a kísérletezés szabályaival. Olyan vizsgálatokat végeztünk, amik felkeltik érdeklődésünket, kielégítik kíváncsiságunkat, és újabb kérdéseket vetnek fel. Most próbálkozunk a kísérletek rögzítésével. Ehhez használhatjuk a számítógépet, ami újabb tanulást jelent és érdekességet hoz a foglalkozásokba.

A természettudományos nevelés elemi szinten is része a környezeti nevelésnek. A gyermek nyitottá válik a természet szépségei, értékei iránt. Megismeri azokat az elemi természettudományos vizsgálati módszereket, melyekkel ismeretekhez jut a környezetével kapcsolatban. Ezeket közvetlen tapasztalatszerzés útján vagy különböző képi és szöveges ismerethordozók révén szerzi. A természettudományos nevelés során természet tárgyait, élőlényeit, jelenségeit, kölcsönhatásokat képes lesz az életkorának megfelelő szinten megfigyelni, az összefüggéseket felfedezni és megfogalmazni. A természettudományos  nevelés során a gyerekek megtanulnak egyszerű méréseket végezni, megismerkednek a természettudományos vizsgálati módszerek legegyszerűbb formáival, egyszerű kísérleteket elvégeznek. Megtanulják tapasztalataikat, megfigyeléseiket szóban, írásban vagy rajzban megfogalmazni. A természettudományos nevelés során, a gyerekekben kialakítjuk/fenntartjuk a kételkedés, a „mi van akkor, ha…” szemlélet igényét.

img_0719.JPG

img_0733_li.jpg

img_0734.JPG

img_0792.JPG

 

2018\10\12

Jászberényi kirándulás

Az EFOP-3.1.8-17 számú „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” című nyertes pályázatunk keretében iskolánk tanulói a Jászberénybe, Állat és Növénykertbe kirándultak. A gyermekek nagy várakozással indultak a kirándulásra október 10-én du. 14. órakor.

A jászberényi állatkertben a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti elemekkel gazdagított kifutókban élő állatokkal ismerkedhettünk meg. A környezet szép, családias hangulatú, az itt eltöltött napon tanulóink megismerkedhetnek azzal, hogy "kicsiben" is milyen sokrétű és színes az élővilág.

Megnézhettük a szokásos látványetetést, a tigrisek etetését láthattuk és közben egy nagyon érdekes ismertetőt, előadást hallgathattunk meg az állatokról egy gyerekközpontú, vicces és szórakoztató gondozó tolmácsolásában.

Az elmúlt évek alatt nagy fejlődésen mentünk keresztül. Sikerült a múlt szűk, sokszor nyomasztó ketreceitől megszabadulni és új az állatok és a látogatók igényeinek megfelelő korszerű bemutatókat építeni. Ezzel párhuzamosan az állatállomány is megfiatalodott illetve kicserélődött, így az elmúlt időszakban sok kis újszülöttnek örülhettünk.

A Jászberényi Állat- és Növénykert szerves része az arborétum, ahol a tanösvényeket végig járva a madárvédelemmel, az erdők fáival és a hazai állatkertekkel kapcsolatos információkkal lehettünk gazdagabbak.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, az évszakhoz képest csodás időnk volt. 18 órára itthon voltunk.  Már nagyon várjuk a jövő hónapra tervezett szolnoki kirándulást.

43557819_1973443506076953_2324588209293492224_n.jpg

43594944_1973442106077093_6318653927646560256_n.jpg

43652077_1973444179410219_6268648233304588288_n.jpg

43734118_1973443592743611_3396398083989307392_n.jpg

 

2018\10\09

Biciklitúra

Az EFOP-3.1.8-17 számú „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” című nyertes pályázatunk keretében iskolánk tanulói 2018.10.08- án biciklitúrán vettek részt.

A tanulók a kerékpározásra készüléskor összegyűjtöttek egy kis ismeretanyagot is:

A kerékpározás néhány kedvező hatása

  1. A kerékpározás javítja az egészséget, az aktív életmód jelentősen javítja a közérzetet, növeli az önbizalmat, sikerélményt ad, javítja az általános hangulatot
  2. A kerékpározás segít elérni az ideális testsúlyt3. A kerékpározás izomtömeget épít, fejleszti az izomzatot is.
  3. A tüdő és légzés javulása
  4. Csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát, a szívverés felgyorsul,a vérkeringés javul, kalóriát égetsz, ezzel csökkented a túlsúlyosságból adódó kockázatokat
  5. Enyhe igénybevétel
    Tanulmányok igazolták, hogy a kerékpározás pl. a futáshoz képest akár 20-30%al kevesebb izomsérülést okoz, mivel kerékpározás sem az izületeinket sem az izmainkat nem veszi igénybe annyira mint a futás.
  6. A bringázással időt spórolhatsz. Ha teheted pattanj bringára: időt, üzemanyagot, parkolási díjat spórolsz magadnak.
  7. Tájékozódási képességeid javítása
  8. Jobb alvás. 
  9. Szellemi képességek javulása
    A javuló vérkeringés, a szaporább légzés miatti oxigéndús véráram természetes módon javítja az agy vér ellátását. Kutatások szerint a kerékpározás 30%-as javítja az agy vérkeringését.
  10. Koordinációs képesség javulása
    Mivel a kerékpározáshoz nem csak a lábizmokra van szükség - egyensúlyozás, súlypontáthelyezés, fékezés, váltás stb. -, hanem tested összehangolt működésére van szükség, ahhoz, hogy eredményesen eljuss a célpontba. Ennek köszönhetően a koordinációs képességed is jelentősen javul.
  11. Ellenállóképesség, immunrendszer javulása
    A rendszeres testedzés jelentősen javítja a felsőlégútak ellenállóképességét, ezzel csökkentve a megfázás, nátha kockázatát.

A gyermekek nagy várakozással indultak a túrára, mely a Petőfi út -Vágóhíd utca-Pélyi út- Víztározó gát- Sülyi út- Petőfi út útvonalon valósult meg. Kirándulás közben megfigyeltük az őszi természetet, az állatok, a növények életének változását. Az időjárás csodálatos volt, szinte nyári meleg volt.

Este 17.30-kor fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza. Már nagyon várjuk a szerdai jászberényi kirándulást.

img_0748.JPG

img_0753.JPG

img_0757.JPG

img_0761.JPGimg_0782.JPG

img_0742.JPG

 

2018\10\05

Poroszlói kirándulás

 Az EFOP-3.1.8-17 számú „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” című nyertes pályázatunk keretében iskolánk tanulói a Poroszlói – ÖKO parkban és a víztározónál kirándultak.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum - elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító központi épületében megtekintettük a több szinten látogatható állandó és időszaki kiállításait, a hatalmas akváriumokat, az őshonos halakkal, a háromdimenziós mozit,  a játszószobát és a kilátó tornyát.

A gyermekek nagy várakozással indultak a kirándulásra október 4-én du. 14. órakor.15- és 17 óra között megtekintettük az ÖKO- parkot, majd elsétáltunk a víztározót megnézni. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, az évszakhoz képest csodás időnk volt. 19 órára itthon voltunk.  Már nagyon várjuk a jövő hétre tervezett jászberényi kirándulást.

43182023_277818449518428_1189493198376927232_n.jpg

43120755_300732987187241_3956133490612764672_n.jpg

43088999_264787397392897_9163169609115762688_n.jpg

43083421_484186072063039_7858553265523261440_n.jpg

43052451_169690023936312_5892058392620433408_n.jpg

43083423_456388408215496_4531122052681170944_n.jpg

2018\10\02

Generációk közötti együttműködés

Szeptember hónapban témáink közül népszerű volt a közös sütögetések, főzések élménye a nagyszülőkkel. Erről egymásnak tartottunk színes beszámolókat.

Dédszüleink idejében természetesnek számított a többgenerációs együttélés. Az idősebb és fiatalabb generáció között nem volt ekkora szakadék. A nagyszülők a szülők és az unokák napi kapcsolatban álltak, támogatták egymást, még akkor is, ha az együttélésből konfliktusok is származtak. A társadalom változásai nyomán a nemzedékek közötti kapcsolatok is megváltoztak, nőttek a generációk közötti különbségek.

A család szerepe a  nemzedékek közötti kommunikációban, együttműködésben kiemelten fontos. Kutatások bizonyítják, hogy a nagyszülők és az unokák kapcsolatának meghatározó szerepe van a gyerekek személyiségfejlődésében, másfelől segíti az időseket aktivitásuk megőrzésében. Ha nincs meg a generációk közötti kapcsolat az veszélyezteti a társadalmi összetartozást.

1.png

Egyik délután érdekes élménybeszámolókat hallgattunk egymástól a nyári családi kirándulásokról.

gen2.png

2018\10\01

Angol kezdő csoport pillanatképei egy foglalkozáson szeptember hónapban

A szakkörön különböző képességű tanulók vesznek részt. Kooperatív és páros munkákkal segítem elő
a tanulók között az integrációt. A szakköri tananyag részben kapcsolódik a tanórák tananyagához,
amiket nem mindig párhuzamosan veszünk a tanulókkal. Nagyobb hangsúlyt fektetek a való életben
bekövetkezendő helyzetekre. Ezeket szituációs gyakorlatokkal próbáljuk véghezvinni. Játékos és
gyakorlatokkal teli helyzetet teremtek, melyek tükrözik az angol nép kommunikációs szokásait.
A feladatokkal fejlesztem a tanulók szóbeli és nyelvi kommunikációs kifejezőképességeit. Ezt azért
tartom fontosnak, hogy a tanulók a továbbiakban könnyebben tudják majd elsajátítani az angol nyelv
szabályait szóbeli megnyilvánulásban. A feladatlapok nagy része az angol nyelvtan és azok
szabályainak megértését segítik elő, melyeket van, hogy kimondottan egy foglalkozáson keresztül
csinálunk, hiszen tapasztalatból tudom, hogy a tanulók többsége nehezen érti meg és sajátítja el.
A gyerekek nagyon szeretik a szakkört és élvezettel csinálják a szituációs gyakorlatokat. Úgy
gondolom, hogy a gyerekek május közepére jól összeszoktak a csoporton belül és segítik egymás
munkáját.
A nyári szünidő alatt ebben a csoportban is voltak olyan tanulók, akik rendszeresen látogatták a
szakköröket, és voltak tanulók, akik a sok nyaralás és kirándulások végett hiányosan jelentek meg a
foglalkozásokon. Egy tanulónk távozott a csoportból, helyére sikeresen bevontunk egy másik egyént,
aki lelkesen fogadta a kérésemet.
A tematikán keresztül eddig a szóbeli kifejezőképességet, a társadalmi érintkezéshez szükséges
kommunikációs szándékokat, a személyes beállítódás és vélemény kifejezésére szolgáló
kommunikációs szándékokat és az információcseréhez kapcsolódó kommunikációs szándékokat
fejlesztettem.

Önálló, páros és frontális munkaformák. Nyelvtani gyakorlófeladatok.

angolk-szept1.jpg

angolk-szept2_1.jpg

süti beállítások módosítása